Wiadomości branżowe

Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie

Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
Szacuje siÄ™, że cateringi dietetyczne codziennie karmiÄ… prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletÄ… jest wygoda, oszczÄ™dność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych

Szacuje siÄ™, że cateringi dietetyczne codziennie karmiÄ… prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletÄ… jest wygoda, oszczÄ™dność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiÅ‚ków, ale konsumenci powinni uważniej przyglÄ…dać siÄ™ temu, co oferujÄ… i dostarczajÄ… im firmy cateringowe. Zdarza siÄ™ im bowiem pomijać szczegóÅ‚owe informacje o oferowanych przez nie posiÅ‚kach lub wrÄ™cz wprowadzać w błąd odnoÅ›nie do ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, skÅ‚adu czy masy. IJHARS zakwestionowaÅ‚a ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.

 Jeżeli konsument decyduje siÄ™ na zakup żywnoÅ›ci w ramach oferty cateringowej, który najczęściej jest dokonywany kanaÅ‚em internetowym, to trzeba bardzo dokÅ‚adnie czytać, co na tej stronie dany producent oferuje. Przepisy mówiÄ… wprost, że przed dokonaniem zakupu konsument musi dostać informacje odnoÅ›nie do nazwy, wagi, skÅ‚adu, natomiast informacje typu data przydatnoÅ›ci musi dostać w momencie zakupu – podkreÅ›la w rozmowie z agencjÄ… Newseria Biznes Dorota BaliÅ„ska-Hajduk z GÅ‚ównego Inspektoratu JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych.

Catering dietetyczny zdobyÅ‚ w ostatnich latach dużą popularność. W badaniu zrealizowanym na potrzeby raportu „Rynek gastronomiczny w Polsce 2023” już 24 proc. polskich konsumentów zadeklarowaÅ‚o, że korzysta bÄ…dź korzystaÅ‚o wczeÅ›niej z tzw. diety pudeÅ‚kowej. To zauważalny wzrost z 14 proc. jeszcze w 2021 roku. Szacuje siÄ™, że cateringi dietetyczne codziennie karmiÄ… prawie ćwierć miliona Polaków, a wÅ›ród gÅ‚ównych zalet i motywacji do korzystania z tego rozwiÄ…zania jest m.in. chęć zaoszczÄ™dzenia czasu poÅ›wiÄ™canego na gotowanie, redukcji wagi czy urozmaicenia dotychczasowej diety. ZwÅ‚aszcza że firmy cateringowe oferujÄ… w tej chwili bardzo zróżnicowanÄ… ofertÄ™ tzw. pudeÅ‚ek – w menu do wyboru sÄ… diety wegaÅ„skie i wegetariaÅ„skie, bez glutenu, bez laktozy, wysokobiaÅ‚kowe zestawy dla osób uprawiajÄ…cych sport albo diety stworzone z myÅ›lÄ… o konkretnych potrzebach zdrowotnych, np. z niskim indeksem glikemicznym.

WedÅ‚ug ubiegÅ‚orocznego raportu tym, czym zwykle kierujÄ… siÄ™ konsumenci przy wyborze diety pudeÅ‚kowej, wciąż pozostaje przede wszystkim cena (57 proc.). Dalej plasujÄ… siÄ™ smak dostarczanych daÅ„ (43 proc.) i ich jakość (41 proc.), różnorodność posiÅ‚ków (40 proc.), forma i terminowość dostaw (25 proc.), liczba dostÄ™pnych wariantów diet oraz dostÄ™pność konkretnej kalorycznoÅ›ci (po 25 proc.), rekomendacje znajomych (22 proc.) i na koÅ„cu – skÅ‚ad na etykietach produktów (10 proc.). Do tego ostatniego elementu konsumenci powinni jednak przyÅ‚ożyć wiÄ™kszÄ… uwagÄ™, ponieważ ostatnia kontrola przeprowadzona przez InspekcjÄ™ JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych wykazaÅ‚a, że firmom cateringowym zdarza siÄ™ pomijać informacje o oferowanych przez nie posiÅ‚kach lub wrÄ™cz wprowadzać w błąd odnoÅ›nie do ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, wagi czy skÅ‚adu.

A to już wiesz?  Regulacje dotyczÄ…ce zrównoważonego rozwoju bÄ™dÄ… dużym wyzwaniem dla biznesu. Firmy potrzebujÄ… dużego wsparcia od paÅ„stwa

Å»ywność oferowana klientom w postaci cateringu i diet pudeÅ‚kowych podlega oczywiÅ›cie kontroli – mówi Dorota BaliÅ„ska-Hajduk.

W 2022 roku kontrolÄ… żywnoÅ›ci dostarczanej konsumentom w formie cateringu IJHARS objęła 26 podmiotów, w których sprawdzono 92 partie produktów.

 Niestety wyniki nie napawajÄ… optymizmem, bo ok. 80 proc. produktów byÅ‚o nieprawidÅ‚owo oznakowanych, a w niemal jednej trzeciej wykryliÅ›my niezgodnoÅ›ci w badaniach laboratoryjnych. Ponadto w trakcie kontroli weryfikujemy też dokumentacjÄ™ dotyczÄ…cÄ… stosowanych surowców i w wielu przypadkach stwierdzamy tzw. podmianÄ™ asortymentowÄ…, kiedy przykÅ‚adowo w „saÅ‚atce z fetÄ…” zamiast fety jest inny ser – mówi ekspertka. – NajwiÄ™cej nieprawidÅ‚owoÅ›ci dotyczyÅ‚o znakowania (ok. 80 proc.). W ok. 30 proc. skontrolowanych partii ujawniono niezgodnoÅ›ci odnoÅ›nie do parametrów fizykochemicznych, a w 10 proc. w zakresie cech organoleptycznych.

NieprawidÅ‚owoÅ›ci ujawnione przez IJHARS w trakcie kontroli firm cateringowych dotyczyÅ‚y przede wszystkim oznakowania oferowanych daÅ„. Stwierdzono przede wszystkim niewÅ‚aÅ›ciwÄ… nazwÄ™ produktu oraz nieprawidÅ‚owo podany wykaz skÅ‚adników (w tym niepodanie alergenów).

 Nazwa jest bardzo ważna i trzeba na niÄ… zwrócić uwagÄ™, bo nie wystarczy napisać, że to jest po prostu kotlet. Powinno być napisane, że to jest np. kotlet wieprzowy, smażony w panierce. Jeżeli piszemy, że jest to surówka czy saÅ‚atka, to też dobrze by byÅ‚o, żeby konsument, który decyduje siÄ™ na taki zakup w ramach cateringu, wiedziaÅ‚, z jakich ona jest skÅ‚adników – nie po prostu z kapusty, ale np. z kapusty pekiÅ„skiej. Dobrze, żeby dostaÅ‚ informacjÄ™, czy w danej potrawie jest np. ser twarogowy, czy podpuszczkowy, czyli tzw. ser żóÅ‚ty. A jeżeli coÅ› jest z sosem, to ten sos też powinien być opisany, że jest np. na bazie Å›mietany, ponieważ nie każdy może Å›mietanÄ™ jeść ze wzglÄ™du na alergen w postaci mleka. Jednak wÅ‚aÅ›nie tego bardzo czÄ™sto brakowaÅ‚o, tzn. konsument nie dostawaÅ‚ peÅ‚nej informacji o zakupionym daniu – mówi Dorota BaliÅ„ska-Hajduk.

A to już wiesz?  Generali - nowe otwarcie. W rytmie zmieniajÄ…cego siÄ™ życia

Ekspertka wskazuje, że przepisy dotyczÄ…ce żywnoÅ›ci oferowanej w ramach cateringu dietetycznego to te same regulacje, które dotyczÄ… żywnoÅ›ci na sklepowych póÅ‚kach, i obecnie zapewniajÄ… one konsumentom odpowiedni poziom ochrony. Ci jednak sami powinni zwrócić uwagÄ™ na to, co zamawiajÄ…, i sprawdzić, czy firma cateringowa udziela im peÅ‚nej, rzetelnej informacji.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy