Dbanie o odpowiedniÄ… dietÄ™ w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyÅ‚oÅ›ci w jego dorosÅ‚ym życiu. Naukowcy ze SzkoÅ‚y Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykÅ‚adzie napojów spożywanych przez dzieci. PrzyglÄ…dali siÄ™ przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastajÄ…cych dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów sÅ‚odzonych cukrem w pierwszych latach wpÅ‚ywa na tworzenie zÅ‚ych nawyków dietetycznych, a co siÄ™ z tym wiąże – zwiÄ™ksza ryzyko otyÅ‚oÅ›ci, nawet po wielu latach.
Naukowcy z Uniwersytetu Swansea przeprowadzili badanie, którego celem byÅ‚o sprawdzenie, na ile włączanie sÅ‚odkich napojów i soków do diety maÅ‚ych dzieci może siÄ™ przeÅ‚ożyć na problemy z otyÅ‚oÅ›ciÄ… w późniejszych latach.
– Na przestrzeni lat przedmiotem zainteresowania badaczy byÅ‚o to, czy spożywanie cukru w formie sÅ‚odzonych napojów może być czynnikiem predysponujÄ…cym do rozwoju otyÅ‚oÅ›ci. Tutaj pojawia siÄ™ kolejna kwestia, mianowicie, czy spożywanie soków owocowych, które możemy uznawać za zdrowy wybór, choć zawierajÄ… one cukier, również ma wpÅ‚yw na otyÅ‚ość – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes prof. David Benton z Uniwersytetu Swansea.
Badanie obejmowaÅ‚o grupÄ™ 1,4 tys. brytyjskich dzieci – naukowcy przyglÄ…dali siÄ™ im od lat 90. To najdÅ‚uższe tego typu badanie. DziÅ› dzieci włączone do badaÅ„ jako pierwsze majÄ… 24 lata.
– InteresowaÅ‚o nas to, w jakim stopniu picie sÅ‚odzonych napojów gazowanych lub soków owocowych wiąże siÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ… po osiÄ…gniÄ™ciu wieku 24 lat. Osoby obydwu pÅ‚ci, które jako dzieci częściej dostawaÅ‚y sÅ‚odzone napoje typu cola, w wieku 24 lat miaÅ‚y wiÄ™kszÄ… masÄ™ ciaÅ‚a – mówi prof. David Benton.
Naukowcy wskazujÄ…, że dziewczÄ™ta, które piÅ‚y sok owocowy, przybieraÅ‚y na wadze mniej, podczas gdy waga chÅ‚opców pozostaÅ‚a taka sama. Nie do koÅ„ca jednak wiąże siÄ™ to z rodzajem napoju.
– Istotny okazaÅ‚ siÄ™ nie tyle rodzaj napoju, ale styl odżywiania. Napoje byÅ‚y jednym z elementów odżywiania. Osoby, które spożywaÅ‚y napoje typu cola, częściej jadÅ‚y tÅ‚uste produkty, a rzadziej owoce i warzywa. Z kolei osoby, które dostawaÅ‚y soki owocowe, rzadziej spożywaÅ‚y produkty z dużą zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu, a w ich diecie byÅ‚o wiÄ™cej owoców i warzyw – wyjaÅ›nia naukowiec z Uniwersytetu w Swansea.
Badacze podkreÅ›lajÄ…, że przyczynÄ… otyÅ‚oÅ›ci w późniejszych latach nie byÅ‚y wiÄ™c napoje podawane w dzieciÅ„stwie, ale wypracowany przez lata styl odżywiania – sÅ‚odzone napoje sÄ… tylko częściÄ… dużo wiÄ™kszej „żywieniowej ukÅ‚adanki”.
Analiza danych zebranych przez naukowców Uniwersytetu w Swansea wskazuje, że decyzja o podaniu dziecku okreÅ›lonego rodzaju napoju, ale też caÅ‚a dieta byÅ‚y uzależnione od statusu spoÅ‚ecznego. Ubóstwo lub brak dostÄ™pu do okreÅ›lonych dóbr mogÄ… być czynnikami przyczyniajÄ…cymi siÄ™ do rozwoju otyÅ‚oÅ›ci.
– Osoby zamieszkujÄ…ce w biedniejszych częściach miast częściej majÄ… w okolicy sklepy, które sprzedajÄ… żywność o wysokiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu i cukru, z kolei owoce i warzywa sÄ… trudniej dostÄ™pne. W Wielkiej Brytanii wystÄ™puje silny zwiÄ…zek miÄ™dzy deprywacjÄ… spoÅ‚ecznÄ… a liczbÄ… restauracji szybkiej obsÅ‚ugi w okolicy zamieszkania. Mamy wiÄ™c do czynienia z problemami dotyczÄ…cymi okreÅ›lonych obszarów o podÅ‚ożu finansowym – uważa ekspert.
WedÅ‚ug Åšwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO) do 2035 roku otyÅ‚ość bÄ™dzie dotyczyć poÅ‚owy Å›wiatowej populacji, gÅ‚ównie mieszkajÄ…cej na póÅ‚nocnej póÅ‚kuli.
– W USA 74 proc. populacji ma otyÅ‚ość lub nadwagÄ™ i zgodnie z przewidywaniami sytuacja ma siÄ™ jeszcze pogorszyć. Wskaźnik osób otyÅ‚ych lub z nadwagÄ… dla Europy ksztaÅ‚tuje siÄ™ na poziomie 60 proc., jest to wiÄ™c bardzo poważny problem. Stany Zjednoczone zdajÄ… siÄ™ stanowić wzorzec, za którym Europa podąża – co prawda zawsze jesteÅ›my 5–10 lat w tyle, ale zasadniczo czeka nas to samo – przestrzega prof. David Benton.
Jak wynika z danych WHO, w 2022 roku jedna na osiem osób na Å›wiecie zmagaÅ‚a siÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Problem ten podwoiÅ‚ siÄ™ od 1990 roku, a wÅ›ród nastolatków wzrósÅ‚ czterokrotnie. W 2022 roku 2,5 mld dorosÅ‚ych miaÅ‚o nadwagÄ™, z tego prawie 900 mln byÅ‚o otyÅ‚ych. WÅ›ród dzieci i mÅ‚odzieży (w wieku 5–19 lat) byÅ‚o to odpowiednio 390 mln oraz 160 mln.
– Zmiana zachowaÅ„ ludzi jest niezwykle trudna i nie ma Å‚atwego rozwiÄ…zania. Należy jednak zwiÄ™kszać Å›wiadomość znaczenia wczesnych lat życia w kontekÅ›cie żywienia, w czym nasze badanie może pomóc. Można wpÅ‚ynąć na to, że dziecko bÄ™dzie miaÅ‚o w dorosÅ‚oÅ›ci skÅ‚onność do otyÅ‚oÅ›ci lub zmniejszyć to prawdopodobieÅ„stwo – mówi ekspert. – Być może powinniÅ›my dodać to zagadnienie do tematów omawianych przy przygotowywaniu kobiet w ciąży do narodzin dziecka. PielÄ™gniarki Å›rodowiskowe, które zajmujÄ… siÄ™ noworodkami, również zwracajÄ… uwagÄ™ na znaczenie żywienia. Musimy porzucić przekonanie, że istnieje jakieÅ› magiczne rozwiÄ…zanie i wystarczy zmienić rodzaj spożywanego napoju, należy raczej przyjrzeć siÄ™ caÅ‚emu schematowi żywienia.
WHO przytacza badania, z których wynika, że w 2019 roku wskaźnik BMI wyższy niż optymalny przyczyniÅ‚ siÄ™ do ok. 5 mln zgonów z powodu chorób niezakaźnych. Nadwaga w dzieciÅ„stwie i okresie dojrzewania wiąże siÄ™ z wiÄ™kszym ryzykiem i wczeÅ›niejszym wystÄ…pieniem takich chorób jak cukrzyca typu 2 i choroby ukÅ‚adu krążenia. OtyÅ‚e dzieci sÄ… także obarczone wiÄ™kszym ryzykiem rozwoju chorób niezakaźnych w wieku dorosÅ‚ym. WiÄ™ksza masa ciaÅ‚a to wyższe ryzyko wystÄ…pienia kilkunastu typów nowotworów, chorób serca, cukrzycy, a nawet demencji. OtyÅ‚ość u dzieci i mÅ‚odzieży ma niekorzystne konsekwencje psychospoÅ‚eczne – wpÅ‚ywa na wyniki w szkole i jakość życia.
– JeÅ›li nie zaradzimy temu problemowi, na pewnym etapie życia u ludzi bÄ™dÄ… wystÄ™pować różne schorzenia, prowadzÄ…c do przedwczesnej Å›mierci. Istnieje zwiÄ…zek miÄ™dzy stopniem otyÅ‚oÅ›ci a obniżonÄ… oczekiwanÄ… dÅ‚ugoÅ›ciÄ… życia. W przypadku osób skrajnie otyÅ‚ych oczekiwana dÅ‚ugość życia może siÄ™ obniżyć nawet o 14 lat – podsumowuje prof. David Benton.
Istotne są także skutki gospodarcze epidemii otyłości. WHO podkreśla, że jeśli nie uda się poprawić sytuacji, globalne koszty związane z nadwagą i otyłością osiągną 3 bln dol. rocznie do 2030 roku i ponad 18 bln dol. do 2060 roku.
