Prawie co trzeci hospitalizowany pacjent jest niedożywiony w chwili przyjÄ™cia do szpitala, a przy wypisie odsetek ten wzrasta do poÅ‚owy hospitalizowanych – wynika z danych dietetyków klinicznych. Eksperci ostrzegajÄ…, że niedożywienie może siÄ™ wiÄ…zać z bardzo poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. PodkreÅ›lajÄ… ważnÄ… rolÄ™ żywienia klinicznego w skutecznoÅ›ci terapii, ale jednoczeÅ›nie zastrzegajÄ…, że wciąż jest ona niedoceniana.
– Niedożywienie szpitalne to gigantyczny problem. Tak naprawdÄ™ 30 proc. chorych w populacji ogólnej jest niedożywionych, natomiast aż 70 proc. chorych pogłębi niedożywienie w szpitalu. Waga mojej wypowiedzi jako onkologa klinicznego jest przede wszystkim nakierowana na onkologiÄ™, w której od 60 do 90 proc. chorych jest niedożywionych, w zależnoÅ›ci od stopnia zaawansowania choroby i etapu leczenia – mówi agencji Newseria dr n. med. Aleksandra KapaÅ‚a, kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej i Medycyny Paliatywnej oraz kierownik DziaÅ‚u Å»ywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii – PaÅ„stwowym Instytucie Badawczym.
WedÅ‚ug analizy „Zdrowie i ochrona zdrowia w 2023 roku” opracowanej przez GUS w szpitalach ogólnych leczyÅ‚o siÄ™ wówczas łącznie 7 159 500 osób. Jak wynika z informacji Polskiego Towarzystwa Å»ywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), czÄ™stość wystÄ™powania niedożywienia w Polsce nie zmienia siÄ™ od kilkunastu lat. Ponadto ponad 70 proc. Polaków cierpi na zaburzenia stanu odżywiania. W dodatku 80 proc. chorych nie otrzymuje odpowiedniego leczenia żywieniowego.
– Niedożywienie niekiedy wrÄ™cz uniemożliwia prowadzenie terapii onkologicznej. Tak naprawdÄ™ wpÅ‚ywa na wszystkie aspekty życia chorego: od jakoÅ›ci życia, przez zwiÄ™kszonÄ… czÄ™stość zakażeÅ„, utrudnione gojenie siÄ™ ran, po powstawanie przedÅ‚użonych odczynów Å›luzówkowych. Chory bardzo dÅ‚ugo po radioterapii dochodzi do siebie i zwiÄ™kszone jest ryzyko wszelkich infekcji wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych. Wszystko to może skutkować przerwami i opóźnieniem w terapii, zmniejszeniem dawki, co finalnie przeÅ‚oży siÄ™ na gorszy wynik leczenia – wyjaÅ›nia dr Aleksandra KapaÅ‚a.
WedÅ‚ug danych amerykaÅ„skiej agencji rzÄ…dowej National Cancer Institute (NIH) szacuje siÄ™, że kacheksja, czyli wyniszczenie organizmu zwiÄ…zane z chorobÄ…, wystÄ™puje nawet u 80 proc. pacjentów z zaawansowanym nowotworem. JednoczeÅ›nie uważa siÄ™, że jest ono bezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… nawet 30 proc. zgonów z powodu raka.
– Obawiam siÄ™, że zupeÅ‚nie nie doceniamy roli żywienia klinicznego w terapii pacjentów. Nie postrzegamy tego jako naszego naturalnego przyjaciela, który może być rzeczywiÅ›cie czynnikiem zmieniajÄ…cym losy naszego pacjenta. Za bardzo koncentrujemy siÄ™ na terapiach zwiÄ…zanych z leczeniem: chirurgii, radioterapii, chemioterapii, a za maÅ‚o myÅ›limy o terapii wspierajÄ…cej – uważa ekspertka z NIO-PIB.
Od 1 stycznia 2012 roku Ministerstwo Zdrowia zgodnie z rozporzÄ…dzeniem Ministerstwa Zdrowia wprowadziÅ‚o obowiÄ…zkowÄ… ocenÄ™ stanu odżywienia pacjentów w każdym oddziale szpitalnym (z wyłączeniem SOR-ów). W tym celu należy użyć skali NRS 2002 lub SGA. Jeżeli lekarze stwierdzÄ… wskazania do leczenia żywieniowego, konieczne jest zakwalifikowanie do niego pacjenta.
– W przypadku pacjentów, którzy na co dzieÅ„ nie sÄ… w stanie pokryć zapotrzebowania biaÅ‚kowo-energetycznego dietÄ… doustnÄ…, mamy kilka możliwoÅ›ci. Jako dietetycy na poczÄ…tek rozpoczynamy pracÄ™ z pacjentem poprzez zebranie wywiadu żywieniowego, dziÄ™ki któremu dowiadujemy siÄ™, jakie sÄ… potrzeby pacjenta – mówi dr n. o zdr. Katarzyna Różycka, dietetyk kliniczny w Narodowym Instytucie Onkologii – PaÅ„stwowym Instytucie Badawczym. – Bardzo czÄ™sto dieta doustna, fortyfikowana, czyli wzbogacona w skÅ‚adniki odżywcze, biaÅ‚ko, energiÄ™, jest wystarczajÄ…ca dla pacjenta. Wówczas proponujemy mu różne sposoby, w których może zwiÄ™kszyć swoje zapotrzebowanie i poprawić podaż doustnÄ…. To jest zazwyczaj okoÅ‚o 70–80 proc. naszych wszystkich pacjentów.
W przypadku pacjentów, którzy majÄ… np. nowotwór w obszarze gÅ‚owy i szyi albo nowotwór przeÅ‚yku, zwykle przewód pokarmowy jest wydolny, ale żywienie doustne nie jest możliwe. Wtedy we wspóÅ‚pracy z onkologiem dietetyk proponuje pacjentowi różne rozwiÄ…zania, w tym miÄ™dzy innymi żywienie dojelitowe do żołądka lub do jelita.
– To mogÄ… być rozwiÄ…zania czasowe, na przykÅ‚ad do 30 dni, kiedy zakÅ‚adany jest zgłębnik, lub przewlekle stosowane żywienie dojelitowe powyżej 30 dni – wyjaÅ›nia dr Katarzyna Różycka. – W przypadku kiedy przewód pokarmowy jest niewydolny, a żywienie dojelitowe jest nieskuteczne lub niemożliwe, to wtedy również we wspóÅ‚pracy z lekarzem pacjent ma proponowane żywienie pozajelitowe, czyli żywienie drogÄ… żyÅ‚.
– W Polsce każda forma terapii żywieniowej, rozumiana jako żywienie dojelitowe czy pozajelitowe, dostÄ™pna jest w każdym szpitalu i jest w peÅ‚ni refundowana przez NFZ. WyjÄ…tkiem od tego sÄ… doustne suplementy pokarmowe – mówi dr Aleksandra KapaÅ‚a.
WedÅ‚ug ekspertów marki Fresubin żywienie kliniczne staje siÄ™ terapiÄ… w momencie, gdy pacjent nie może samodzielnie pokryć swojego zapotrzebowania biaÅ‚kowo-energetycznego za pomocÄ… codziennej diety. Wówczas zadaniem specjalistów zajmujÄ…cych siÄ™ leczeniem żywieniowym jest dobranie odpowiedniego preparatu w dawce odpowiadajÄ…cej potrzebom chorego. W zależnoÅ›ci od stanu pacjenta, rodzaju choroby czy stopnia jej zaawansowania zapotrzebowanie biaÅ‚kowo-energetyczne może znaczÄ…co odbiegać od normy. Dlatego w portfolio marek takich jak Fresubin dostÄ™pne sÄ… nie tylko doustne preparaty odżywcze (ONS – oral nutritional supplements), ale również produkty przeznaczone do podaży przez sztuczny dostÄ™p do przewodu pokarmowego w postaci diet do żywienia dojelitowego.
– Rola żywienia klinicznego w procesie leczenia jest tak naprawdÄ™ kluczowa, bo dobrze przygotowany pacjent z dobrym stanem odżywienia jest pacjentem, który lepiej toleruje leczenie, czy to radio-, czy chemioterapiÄ™, czy immunoterapiÄ™. Jest lepiej przygotowany do wszelkich operacji – tÅ‚umaczy dr Katarzyna Różycka. – Opieka dietetyka w procesie leczenia już praktycznie jest standardem w Polsce, za granicÄ… wyglÄ…da to może trochÄ™ lepiej, natomiast coraz częściej w Polsce nabiera znaczenia kluczowa pozycja dietetyka i rola żywienia klinicznego w procesie terapeutycznym.
