Wiadomości branżowe

Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen

Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen
W Polsce wciąż na Å›mietnik trafia niemal 5 mln t jedzenia rocznie. Ponad poÅ‚owa Polaków źle gospodaruje produktami spożywczymi, ale wraz z dynamicznym wzrostem cen żywnoÅ›ci roÅ›nie też potrzeba ograniczenia tego zjawiska. Za tym idzie

W Polsce wciąż na Å›mietnik trafia niemal 5 mln t jedzenia rocznie. Ponad poÅ‚owa Polaków źle gospodaruje produktami spożywczymi, ale wraz z dynamicznym wzrostem cen żywnoÅ›ci roÅ›nie też potrzeba ograniczenia tego zjawiska. Za tym idzie rosnÄ…ca popularność aplikacji, które z tym walczÄ…. JednÄ… z nich jest Foodsi, która pozwala kupić po niższej cenie produkty spożywcze i gotowe dania, które niesprzedane w danym dniu trafiÅ‚yby na Å›mietnik. Twórcy tego rozwiÄ…zania rozszerzajÄ… funkcjonalność o dostawy do domu.

W październiku, jak wynika z danych GUS, inflacja spadÅ‚a do poziomu 6,6 proc. w porównaniu do ubiegÅ‚ego roku. JeÅ›li weźmiemy caÅ‚e 10 miesiÄ™cy tego roku, ceny rosÅ‚y w tempie 12,5 proc. w ujÄ™ciu rocznym. W tym czasie żywność zdrożaÅ‚a jeszcze mocniej – o 17 proc., a takie kategorie jak mleko i produkty mleczne, jaja czy warzywa – nawet o ponad 20 proc. w ujÄ™ciu rocznym. Z raportu „Agromapa 2023”, przygotowanego przez analityków Credit Agricole, wynika, że w okresie styczeÅ„ 2020 – czerwiec 2023 roku ceny żywnoÅ›ci wzrosÅ‚y w Polsce o 38,9 proc., co byÅ‚o ósmym wynikiem w UE.

– W obecnych czasach oszczÄ™dzanie jest bardzo ważnym tematem. To coÅ›, z czym w zasadzie każdy czÅ‚owiek musi siÄ™ spotkać w swoim codziennym gospodarowaniu. To, jakie robimy zakupy i w jaki sposób one wpÅ‚ywajÄ… na nasz budżet, jest sprawÄ… podstawowÄ…. Podczas kupowania produktów codziennego użytku, a przede wszystkim jedzenia, musimy bardzo uważać na to, w jaki sposób gospodarujemy naszym budżetem – ocenia w rozmowie z agencjÄ… Newseria Innowacje Ewa Pawella, szefowa marketingu w Foodsi.

Jak zapewniajÄ… twórcy aplikacji, jest ona odpowiedziÄ… na potrzebÄ™ walki z problemem marnowania żywnoÅ›ci, a z tym wiąże siÄ™ też oszczÄ™dność pieniÄ™dzy. Zasada dziaÅ‚ania jest prosta – wÅ‚aÅ›ciciele restauracji, piekarni czy sklepów mogÄ… wystawić na sprzedaż peÅ‚nowartoÅ›ciowe produkty, które prawdopodobnie zmarnowaÅ‚yby siÄ™, gdyby dÅ‚użej pozostaÅ‚y niesprzedane, a użytkownicy mogÄ… je zakupić po atrakcyjnej cenie, nawet o 70 proc. taniej.

A to już wiesz?  Co czwarty kredyt dla maÅ‚ych i Å›rednich firm jest objÄ™ty gwarancjÄ… de minimis. W ciÄ…gu 10 lat uratowaÅ‚y one pÅ‚ynność i inwestycje 263 tys. podmiotów

– Aplikacja Foodsi dziaÅ‚a w bardzo prosty sposób. Wystarczy jÄ… pobrać na swój telefon, zarejestrować siÄ™ i później można ustalić takie parametry jak szukanie paczek w naszej okolicy. To jest pierwszy element. Drugi element jest taki, że możemy tam też znaleźć różnego rodzaju kategorie, na przykÅ‚ad bÄ™dÄ… to pobliskie lokale gastronomiczne, ale także kwiaciarnie czy punkty, w których możemy uratować kosmetyki z krótkÄ… datÄ… ważnoÅ›ci – wyjaÅ›nia Ewa Pawella.

Do tej pory model ten dziaÅ‚aÅ‚ w taki sposób, że kupujÄ…cy sam odbieraÅ‚ zarezerwowanÄ… przez siebie paczkÄ™. Teraz twórcy Foodsi wprowadzajÄ… możliwość dostaw.  

Zainteresowanie wspóÅ‚pracÄ… z aplikacjÄ… Foodsi roÅ›nie z miesiÄ…ca na miesiÄ…c. W tym momencie mamy już ponad 5 tys. staÅ‚ych partnerów. Nie jest to już tylko branża gastronomiczna, ale również punkty typu kwiaciarnie, drogerie, różnego typu maÅ‚e lokalne marki, ale także sieci – wymienia ekspertka Foodsi. – WzrosÅ‚a nam bardzo znaczÄ…co liczba użytkowników. W tym momencie mamy ich już okoÅ‚o 1,5 mln, którzy uratowali blisko 2 mln paczek.

Z danych zebranych przez FederacjÄ™ Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci w raporcie „Nie Marnuj Jedzenia 2023” wynika, że w Polsce rocznie marnuje siÄ™ 4,8 mln t żywnoÅ›ci. Konsumenci odpowiadajÄ… za ok. 60 proc. tej iloÅ›ci. JednoczeÅ›nie 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. Do marnowania pożywienia przyznaje siÄ™ 56 proc. Polaków – to niechlubny rekord w 14-letniej historii badania. Najczęściej w koszach lÄ…dujÄ… pieczywo (52 proc.), owoce (38 proc.), warzywa (36 proc.) oraz wÄ™dliny (32 proc.). Co czwarty Polak przyznaje, że marnuje żywność raz w tygodniu lub częściej. JednoczeÅ›nie aż 76 proc. podkreÅ›la, że ograniczyÅ‚o marnowanie żywnoÅ›ci z uwagi na rosnÄ…ce koszty życia.

W skali globalnej, zgodnie z danymi FAO i UNEP, co roku 14 proc. Å›wiatowej żywnoÅ›ci (wartej 400 mld dol.) jest marnowane na etapie produkcji, kolejne 17 proc. w handlu i gospodarstwach domowych. Wyliczenia tych organizacji wskazujÄ…, że marnowana co roku żywność wystarczyÅ‚aby dla 1,26 mld gÅ‚odujÄ…cych. W 2021 roku z problemem gÅ‚odu zmagaÅ‚o siÄ™ ok. 800 mln ludzi, a 3,1 mld nie byÅ‚o w stanie zapewnić sobie zdrowej diety.

A to już wiesz?  Druga PerÅ‚a Polskiej Gospodarki dla PeBeKi

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy