Wiadomości branżowe

Polscy rybacy z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. To szansa dla nich na pozyskanie nowych rynków i klientów

Polscy rybacy z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. To szansa dla nich na pozyskanie nowych rynków i klientów
Cztery organizacje ryboÅ‚ówstwa z polskiego Wybrzeża oficjalnie otrzymaÅ‚y wÅ‚aÅ›nie certyfikat MSC dotyczÄ…cy poÅ‚owu na BaÅ‚tyku trzech gatunków ryb pÅ‚askich – storni (popularnie zwanej flÄ…drÄ…), gÅ‚adzicy i turbota. To

Cztery organizacje ryboÅ‚ówstwa z polskiego Wybrzeża oficjalnie otrzymaÅ‚y wÅ‚aÅ›nie certyfikat MSC dotyczÄ…cy poÅ‚owu na BaÅ‚tyku trzech gatunków ryb pÅ‚askich – storni (popularnie zwanej flÄ…drÄ…), gÅ‚adzicy i turbota. To dowód na to, że polscy rybacy Å‚owiÄ… je w sposób zrównoważony, pozwalajÄ…c zachować stada ryb w dobrej kondycji oraz nie szkodzÄ…c Å›rodowisku naturalnemu. To pierwszy na Å›wiecie certyfikat dla turbota i storni, co pozwoli polskim rybakom dotrzeć do nowych klientów i zwiÄ™kszyć konkurencyjność na rynku. Tym bardziej że dla coraz bardziej Å›wiadomych konsumentów znak MSC to ważna wskazówka przy zakupowych wyborach.

– Uzyskanie certyfikatu ze wszystkimi przygotowaniami trwaÅ‚o ponad trzy lata – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Marcin Radkowski, prezes zarzÄ…du KoÅ‚obrzeskiej Grupy Producentów Ryb. – To dla nas sukces, ale tego siÄ™ spodziewaliÅ›my, dlatego że od wielu lat polscy rybacy sÄ… czasami bardziej ekologiczni od ekologów. Chyba nikt tak jak rybacy nie jest zainteresowany tym, aby zasobów w BaÅ‚tyku byÅ‚o jak najwiÄ™cej. To jest ich życie, ich praca, bardzo czÄ™sto przyszÅ‚ość ich rodzin.

KoÅ‚obrzeska Grupa Producentów Ryb to jedna z czterech grup, które otrzymaÅ‚y certyfikat Zrównoważonego RyboÅ‚ówstwa MSC dla ryb pÅ‚askich. Marine Stewardship Council to organizacja pozarzÄ…dowa, która realizuje wiodÄ…cy na Å›wiecie, niezależny program certyfikacji ryboÅ‚ówstw. Taki certyfikat stanowi potwierdzenie, że poÅ‚owy baÅ‚tyckiej storni (flÄ…dry), gÅ‚adzicy i turbota dokonywane sÄ… w sposób odpowiedzialny, za pomocÄ… metod, które nie naruszajÄ… kondycji dzikich populacji ryb oraz nie majÄ… negatywnego wpÅ‚ywu na ekosystem morski. To jedyny obecnie certyfikat MSC przyznany polskim rybakom poÅ‚awiajÄ…cym na Morzu BaÅ‚tyckim.

Nie jest to proces bardzo skomplikowany, ale na pewno czasochÅ‚onny – mówi Marcin Radkowski. – Trzeba najpierw o taki certyfikat wystÄ…pić, wybrać instytucjÄ™ certyfikujÄ…cÄ… spoÅ›ród wskazanych przez MSC. Później już sporÄ… część dziaÅ‚aÅ„ prowadzi ta instytucja, która zatrudnia w swoim gronie ekspertów z różnego rodzaju dziedzin.

Uzyskanie tego certyfikatu stanowi dÅ‚ugi, pracochÅ‚onny, kompleksowy proces, podczas którego eksperci analizujÄ… sposób zarzÄ…dzania poÅ‚owami i ich wpÅ‚yw na Å›rodowisko pod kÄ…tem 28 wskaźników podzielonych na trzy grupy. Pierwsza zasada dotyczy stanu stada, czyli sprawdza siÄ™, czy w ekosystemie danego gatunku jest odpowiednio dużo ryb, czy majÄ… one też odpowiedni rozkÅ‚ad wiekowy, by mogÅ‚y siÄ™ skutecznie rozmnażać. Druga mówi o wpÅ‚ywie na ekosystem, czyli czy w trakcie poÅ‚owów danego gatunku sÄ… przyÅ‚awiane także inne gatunki. JeÅ›li tak, to należy zweryfikować, czy stada innych gatunków też sÄ… w dobrym stanie. Weryfikowany jest także wpÅ‚yw poÅ‚owów na siedliska niezbÄ™dne dla rozrodu ryb, np. trzcinowiska czy w cieplejszych wodach rafy koralowe. Wreszcie dochodzi do tego aspekt zarzÄ…dzania, czyli sprawnie dziaÅ‚ajÄ…cej administracji.

A to już wiesz?  W grudniu Polacy marnujÄ… najwiÄ™cej żywnoÅ›ci. Pandemia i nowe nawyki konsumenckie mogÄ… to zmienić

 Jest to proces wieloetapowy, gdzie po wstÄ™pnej ocenie eksperckiej dochodzi do konsultacji z interesariuszami zainteresowanymi danym ryboÅ‚ówstwem. To mogÄ… być naukowcy, administracja, inne organizacje pozarzÄ…dowe czy inne organizacje rybackie – wymienia Anna DÄ™bicka, dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej. – SÄ… to indywidualne, czasami również publiczne spotkania, podczas których eksperci notujÄ… wszelkie możliwe dane i badania prowadzone w tym zakresie. NastÄ™pnie dokonujÄ… ponownej weryfikacji swoich ocen i taki raport jest podawany do publicznej wiadomoÅ›ci. Każdy, kto jest zainteresowany danym procesem oceny, może zÅ‚ożyć uwagi, tak żeby ta ocena naprawdÄ™ objęła wszelkÄ… możliwÄ… dostÄ™pnÄ… wiedzÄ™.

Certyfikat MSC zostaÅ‚ przyznany trzem gatunkom ryb pÅ‚askich, tzn. storni, turbotowi i gÅ‚adzicy na konkretne narzÄ™dzia poÅ‚owowe. Zwykle bowiem jest on wydawany nie tylko na konkretny gatunek, ale także w zależnoÅ›ci od obszarów oraz narzÄ™dzia poÅ‚owowego.

 Poprzez proces oceny rybacy uczÄ… siÄ™, co mogÄ… zmienić na przyszÅ‚ość i jak udoskonalić swoje poÅ‚owy, tak żeby tych ryb zostaÅ‚o wiÄ™cej na kolejne lata. Dodatkowo jest aspekt ekonomiczny i rynkowy. Ryby pÅ‚askie sÄ… niezmiernie popularne zarówno w Polsce, jak i w Europie Zachodniej. W programie MSC polskie ryboÅ‚ówstwo bÄ™dzie jednym z nielicznych, które taki certyfikat bÄ™dzie posiadaÅ‚o, co pozwoli polskim rybakom na uzyskanie lepszych cen, jak również na dotarcie do nowych rynków zbytu – mówi Anna DÄ™bicka.

Tym bardziej że niebieski znak MSC na opakowaniu jest rozpoznawany przez konsumentów w Polsce i za granicÄ…. Coraz częściej kierujÄ… siÄ™ nim przy sklepowych wyborach.

– W BaÅ‚tyku mamy kilka gatunków ryb pÅ‚askich, najbardziej znana jest stornia, zwana flÄ…drÄ…. Jeżeli chodzi o wartoÅ›ci prozdrowotne, to tutaj przede wszystkim należy wymienić zawartość makro- i mikroelementów: wapÅ„, fosfor, selen. To sÄ… zwiÄ…zki, które predysponujÄ… te ryby dla dzieci i kobiet w ciąży. Ponadto ryby pÅ‚askie zawierajÄ… nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, które sÄ… bardzo istotne, jeżeli chodzi o prewencjÄ™ chorób serca, ale również o rozwój neurologiczny dzieci. Tu szczególnie istotny jest kwas dokozaheksaenowy, DHA, który musimy dostarczyć z pożywieniem, a ryby sÄ… jedynym źródÅ‚em tego kwasu – mówi dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci, WydziaÅ‚ Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. – Ryby sÄ… także doskonaÅ‚ym źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka wysokostrawialnego, które zawiera wszystkie niezbÄ™dne egzogenne aminokwasy, których sami nie jesteÅ›my w stanie wytworzyć.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy