Wiadomości branżowe

Fermentowane produkty mleczne pomagają uniknąć otyłości u dzieci. Wciąż jednak ich obecność w diecie jest za mała

Fermentowane produkty mleczne pomagają uniknąć otyłości u dzieci. Wciąż jednak ich obecność w diecie jest za mała
NabiaÅ‚ nie jest najchÄ™tniej wybieranÄ… przez najmÅ‚odszych pozycjÄ… w jadÅ‚ospisie. Mleko pije 41 proc. dzieci, smakowe produkty fermentowane – 19 proc., a po te naturalne siÄ™ga zaledwie 13 proc. KorzyÅ›ci zdrowotne nabiaÅ‚u mogÄ… być

NabiaÅ‚ nie jest najchÄ™tniej wybieranÄ… przez najmÅ‚odszych pozycjÄ… w jadÅ‚ospisie. Mleko pije 41 proc. dzieci, smakowe produkty fermentowane – 19 proc., a po te naturalne siÄ™ga zaledwie 13 proc. KorzyÅ›ci zdrowotne nabiaÅ‚u mogÄ… być jednak znaczÄ…ce – dietetycy wskazujÄ…, że dzieci, które spożywajÄ… fermentowane produkty mleczne (np. kefiry czy jogurty), prawie czterokrotnie rzadziej rozwijajÄ… nadwagÄ™ i otyÅ‚ość niż te, które nie siÄ™gajÄ… po nie. Badania wykazaÅ‚y, że takie produkty sprawdzajÄ… siÄ™ także w zapobieganiu miÄ™dzy innymi cukrzycy czy chorób ukÅ‚adu krążenia, a także wspierajÄ… zdrowy sen.

– WÅ‚aÅ›ciwe wprowadzenie w odpowiednim momencie do diety fermentowanych produktów mlecznych może zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyÅ‚oÅ›ci u dzieci i mÅ‚odzieży. Okazuje siÄ™, że czÄ™stość wystÄ™powania nadmiernej masy ciaÅ‚a u dzieci, które spożywajÄ… tego typu produkty mleczne, jest kilkukrotnie niższa niż w tej grupie, w której takich produktów nie jedzÄ… bÄ…dź ich nie lubiÄ… czy nie tolerujÄ… – mówi agencji Newseria dr hab. n. med. PaweÅ‚ Matusik, prof. ÅšlÄ…skiego Uniwersytetu Medycznego, prezes Polskiego Towarzystwa OtyÅ‚oÅ›ci DzieciÄ™cej (PTOD).

Z raportu przygotowanego przez ZwiÄ…zek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM), pod patronatem PTOD, wynika, że dzieci, które codziennie siÄ™gajÄ… po fermentowane produkty mleczne, rzadziej majÄ… nadwagÄ™. Dotyka to 3 proc. z nich, a w grupie dzieci, które ich nie spożywajÄ…, odsetek ten wynosi 11 proc.

– Produkty fermentowane jako element wÅ‚aÅ›ciwej diety mogÄ… pomagać w walce z otyÅ‚oÅ›ciÄ…. OczywiÅ›cie nie jest to element decydujÄ…cy, nie jest to jakaÅ› cudowna broÅ„ w walce z tym zjawiskiem, natomiast chodzi o to, że dieta bez tych produktów może doprowadzić do zwiÄ™kszenia ryzyka wystÄ…pienia otyÅ‚oÅ›ci. Lepiej wiÄ™c jeść jogurty i maÅ›lanki, niż ich nie jeść, zwÅ‚aszcza że sÄ… korzystne także z innych punktów widzenia – mówi Marcin Hydzik, prezes ZPPM.

Potencjalny korzystny wpÅ‚yw produktów mlecznych na masÄ™ ciaÅ‚a eksperci przypisujÄ… kilku czynnikom – przede wszystkim zawartoÅ›ci biaÅ‚ka oraz wapnia. WapÅ„ może siÄ™ przyczyniać do regulacji masy ciaÅ‚a miÄ™dzy innymi poprzez zakÅ‚ócanie wchÅ‚aniania tÅ‚uszczu w jelicie czy zwiÄ™kszone wydalanie go z kaÅ‚em. Wykazano też miÄ™dzy innymi, że biaÅ‚ka mleka (gÅ‚ównie serwatkowe i  kazeinowe) zmniejszajÄ… apetyt oraz nasilajÄ… odczuwanie sytoÅ›ci poprzez opóźnione opróżnianie żołądka. Produkty te wpÅ‚ywajÄ… ponadto na hamowanie odkÅ‚adania siÄ™ tkanki tÅ‚uszczowej oraz wspomagajÄ… spalanie na poziomie komórek tÅ‚uszczowych.

A to już wiesz?  EuroposÅ‚owie za wydÅ‚użeniem finansowania krajowych planów odbudowy o 1,5 roku. ApelujÄ… o wiÄ™kszÄ… przejrzystość wydatków

– Dzieci, które spożywajÄ… rekomendowane iloÅ›ci produktów mlecznych, cechujÄ… siÄ™ lepszÄ… jakoÅ›ciÄ… diety. To znaczy, że spożywajÄ… też wiÄ™cej pożądanych produktów typu warzywa, owoce czy peÅ‚noziarniste produkty zbożowe i majÄ… zdrowszy styl życia. WpÅ‚ywa na to wiele różnych czynników, pewnie przede wszystkim rodzina. JeÅ›li rodzice dajÄ… korzystniejsze wzorce i wiedzÄ…, jak wyglÄ…da zbilansowana dieta, to naturalnie te produkty mleczne po prostu tam być powinny, one sÄ… częściÄ… wszelkich zaleceÅ„ żywieniowych. Mamy dla dzieci rekomendacje talerzyka żywieniowego, gdzie okreÅ›lone sÄ… porcje wszelkich grup produktów spożywczych czy piramida żywienia – mówi dr hab. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna z ZakÅ‚adu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Spożycie mleka i produktów mlecznych ma jednak dużo szerszy wymiar zdrowotny. Jak wykazali duÅ„scy naukowcy w badaniu opublikowanym w 2018 roku w czasopiÅ›mie „Diabetes, Obesity and Metabolism”, mniejsza ich obecność w diecie może być zwiÄ…zana ze zwiÄ™kszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, zÅ‚ego stanu zdrowia koÅ›ci i  chorób pokrewnych. Odpowiednie spożycie produktów mlecznych, zwÅ‚aszcza sera i jogurtu, wiąże siÄ™ też ze zmniejszeniem próchnicy zÄ™bów u dzieci. W 2020 roku ukazaÅ‚y siÄ™ na Å‚amach International „Journal od Environmental Research and Public Health” wyniki badaÅ„ wskazujÄ…ce na to, że spożycie mleka i produktów mlecznych może wpÅ‚ywać na Å‚atwiejsze zasypianie i poprawiać jakość snu. Dzieje siÄ™ tak prawdopodobnie z uwagi na wysokÄ… zawartość tryptofanu, warunkujÄ…cego syntezÄ™ serotoniny, a nastÄ™pnie melatoniny.

Jak wskazuje raport, w Polsce rekomenduje siÄ™ spożycie od dwóch do czterech porcji mleka i jego przetworów dziennie. Oznacza to spożycie łącznie 350 g mleka, 150 g mlecznego napoju fermentowanego, 50 g sera twarogowego oraz 15 g sera podpuszczkowego na 1800 kilokalorii dostarczanych w caÅ‚kowitej diecie.

Zdecydowanie najpopularniejszym produktem jest mleko. Codziennie pije je 41 proc. dzieci. Na kolejnych pozycjach znajdujÄ… siÄ™ sÅ‚odycze lub sÅ‚one przekÄ…ski oraz sery, spożywane codziennie przez okoÅ‚o jednÄ… czwartÄ… dzieci. Po smakowe fermentowane produkty mleczne siÄ™ga mniej niż co piÄ…te dziecko, a po naturalne – tylko 13 proc.

A to już wiesz?  Polsce i Europie grozi stagflacja. To czas na zachÄ™canie firm do inwestowania

– To jest przede wszystkim kwestia tego, jak ksztaÅ‚tujemy nawyki żywieniowe od bardzo wczesnego dzieciÅ„stwa. To nie jest tak, że dziecko w wieku wczesnoszkolnym od razu nauczymy jeść i pić produkty mleczne, jeżeli tego nie zrobiliÅ›my wczeÅ›niej. Ważne jest wprowadzenie tych produktów do diety już u dzieci na poziomie pierwszego, drugiego roku życia i dobry przykÅ‚ad ze strony rodziców. Druga kwestia to oczywiÅ›cie to, że te produkty majÄ… dużo bardziej zÅ‚ożony smak, trudniejszy do wprowadzenia u dzieci później, kiedy te smaki u nich sÄ… już na tyle sprecyzowane, że majÄ… swoje ulubione, najlepiej tolerowane – komentuje ekspert Polskiego Towarzystwa OtyÅ‚oÅ›ci DzieciÄ™cej.

– Jeżeli mówimy o bardzo maÅ‚ych dzieciach, to siÄ™ganie po produkty mleczne w dużej mierze zależy od tego, czy takie produkty siÄ™ jada w domu. Dzieci starsze, które chodzÄ… do szkoÅ‚y, patrzÄ…, co jedzÄ… rówieÅ›nicy, i sÄ… też narażone na reklamy. WpÅ‚ywajÄ… na rodziców podczas zakupów, wiÄ™c ten asortyment może być różny. Potem w diecie nastolatków to koledzy, a nawet influencerzy decydujÄ… o tym, co znajduje siÄ™ na ich talerzach – dodaje dr hab. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna.

Eksperci zwracajÄ… też uwagÄ™ na popularne w ostatnich latach roÅ›linne zamienniki produktów mlecznych. Te ich zdaniem sÄ… niewskazane u najmÅ‚odszych dzieci, ponieważ nie zapewniajÄ… wÅ‚aÅ›ciwej podaży wapnia. Wskazaniem do ich stosowania w tej grupie mogÅ‚aby być wÅ‚aÅ›ciwie tylko obecność choroby, na przykÅ‚ad hipercholesterolemii. Tym, co do czego sÄ… zgodni, jest też potrzeba budowania Å›wiadomoÅ›ci spoÅ‚ecznej na temat wartoÅ›ci odżywczej i zdrowotnej produktów mlecznych, zwÅ‚aszcza tych fermentowanych.

– Mam tutaj na myÅ›li edukacjÄ™ zdrowotnÄ… jako przedmiot, który od tego roku szkolnego zostaÅ‚ wprowadzony, niestety jako nieobowiÄ…zkowy. Edukacja żywieniowa bÄ™dzie istotnym elementem w podstawie programowej. Powinna zapaść na poziomie decydenckim decyzja o tym, żeby od przyszÅ‚ego roku szkolnego byÅ‚ obowiÄ…zkowy. Druga kwestia to dziaÅ‚ania ze strony producentów, czyli promowanie tych produktów, które realnie majÄ… zwiÄ…zek z profilaktykÄ… otyÅ‚oÅ›ci i nadwagi u dzieci. Kwestia szkóÅ‚ to oczywiÅ›cie również pewne modelowe dziaÅ‚ania i wspóÅ‚praca pomiÄ™dzy ciaÅ‚em pedagogicznym i rodzicami, na przykÅ‚ad wycieczki w miejsca, gdzie powstajÄ… tego typu produkty – postuluje prof. PaweÅ‚ Matusik.

A to już wiesz?  Komentarz PawÅ‚a Durjasza - Głównego Ekonomisty PZU nt. danych o produkcji w grudniu 2013 r.

– Chodzi o to, żeby wszystkie obszary, czyli rodzina, szkoÅ‚a, decydenci, wspóÅ‚pracowaÅ‚y ze sobÄ…. Trzeba mówić o otyÅ‚oÅ›ci i jej przyczynach, ale też stworzyć jakieÅ› dziaÅ‚ania, które bÄ™dÄ… jej przeciwdziaÅ‚ać, i promować zdrowÄ… dietÄ™ oraz włączanie do niej produktów mlecznych. Problem otyÅ‚oÅ›ci w populacji pediatrycznej jest duży i niepokojÄ…cy. Dotyczy nawet 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym – zauważa dr hab. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy