Każdy Europejczyk wytwarza Å›rednio w ciÄ…gu roku 132 kg odpadów żywnoÅ›ciowych i 12 kg odzieżowych i obuwniczych – wskazujÄ… dane KE. W walce z rosnÄ…cÄ… iloÅ›ciÄ… odpadów w tych kategoriach majÄ… pomóc nowe regulacje, które we wrzeÅ›niu przyjÄ…Å‚ Parlament Europejski. WyznaczajÄ… one cele ograniczenia marnowania żywnoÅ›ci i wprowadzajÄ… odpowiedzialność producentów tekstyliów, ubraÅ„ i obuwia za powstajÄ…ce z ich produktów odpady, co bÄ™dzie siÄ™ wiÄ…zaÅ‚o z pokrywaniem kosztów systemu.
Zgodnie z zaproponowanymi zmianami w dyrektywie ramowej w sprawie odpadów (RDW) do koÅ„ca 2030 roku ma zostać ograniczone marnowanie żywnoÅ›ci w sektorze przetwórstwa i produkcji żywnoÅ›ci o 10 proc. i w handlu detalicznym, gastronomii, usÅ‚ugach żywieniowych oraz gospodarstwach domowych o 30 proc. (w przeliczeniu na mieszkaÅ„ca) wzglÄ™dem Å›redniej z lat 2021–2023.
– To oczywiÅ›cie fragment dyrektywy odpadowej, która na nowo i w caÅ‚oÅ›ci bÄ™dzie otwierana w 2026 roku, dlatego że z odpadami w Europie sobie nie radzimy. Szczególnie jeżeli chodzi o produkty produkowane w 80 proc. poza UniÄ… EuropejskÄ… i, uwaga, w 80 proc. wywożone jako odpad poza UniÄ™ EuropejskÄ…. To wstyd dla UE, która mówi, że ma ambicje i że chce dbać o Å›rodowisko. Ale tutaj najwiÄ™kszym komponentem byÅ‚y odpady komunalne, to, na czym nam najbardziej zależaÅ‚o, bo to też tworzone byÅ‚o wtedy, kiedy rolnicy protestowali, obiecaliÅ›my im, że nie bÄ™dÄ… włączeni do tych celów, a już na pewno nie bÄ™dzie kar, tylko bÄ™dÄ… zachÄ™ty – mówi agencji Newseria Anna Zalewska, europosÅ‚anka z Prawa i SprawiedliwoÅ›ci.
Jak podkreÅ›la, to wÅ‚aÅ›nie zachÄ™ty dla paÅ„stw czÅ‚onkowskich do ograniczania ogromnej iloÅ›ci odpadów żywnoÅ›ciowych i tekstylnych, a nie kary, sÄ… wÅ‚aÅ›ciwym sposobem radzenia sobie z tym problemem. Nacisk Parlamentu spowodowaÅ‚, że z zakresu stosowania ustawy wykluczono rolników i mikroprzedsiÄ™biorców.
– Dwa ważne dla rolników zapisy, o które zabiegali, to, że tzw. brzydkie owoce, czyli np. marchewka z dwoma korzeniami, ma takÄ… samÄ… wartość jak każda inna i ma być zakontraktowana i traktowana jako dobry produkt. JednoczeÅ›nie zakazujemy praktyk dosyć powszechnych, szczególnie dużych supermarketów, które kontraktowaÅ‚y pewnÄ… ilość, po czym mówiÅ‚y, że tego nie odbiorÄ…, skazujÄ…c rolnika na to, żeby żywność siÄ™ zmarnowaÅ‚a – mówi Anna Zalewska. – Tam jest mnóstwo różnych dobrych zapisów. PilnowaliÅ›my, żeby ten system byÅ‚ budowany w taki sposób, żeby przede wszystkim mali przedsiÄ™biorcy nie zostali opodatkowani czy nie ponosili odpowiedzialnoÅ›ci.
Każdego roku w UE powstaje prawie 60 mln t odpadów żywnoÅ›ciowych. To 132 kg na osobÄ™ i strata w wysokoÅ›ci 132 mld euro. Jest to nie tylko problem ekonomiczny, etyczny i spoÅ‚eczny, bo jak wskazuje Eurostat, ponad 42 mln ludzi nie może sobie pozwolić na posiÅ‚ek wysokiej jakoÅ›ci co drugi dzieÅ„, ale też Å›rodowiskowy. WedÅ‚ug KE marnowana żywność prowadzi do powstania ok. 16 proc. caÅ‚kowitych emisji gazów cieplarnianych z systemu żywnoÅ›ciowego Unii.
Badanie Eurostatu z 2024 roku wskazuje, że za poÅ‚owÄ™ wyrzucanej żywnoÅ›ci odpowiadajÄ… gospodarstwa domowe (54 proc., czyli 72 kg na mieszkaÅ„ca). 19 proc. powstaje przy produkcji produktów spożywczych i napojów (25 kg na mieszkaÅ„ca), 11 proc. w restauracjach i punktach gastronomicznych (15 kg na mieszkaÅ„ca), 8 proc. w handlu detalicznym i innej dystrybucji żywnoÅ›ci (11 kg).
– W tej chwili producenci czy duże supermarkety mówiÄ…: to mnie nie obchodzi, kliencie, ty siÄ™ sam tym zajmij. Nie, konsument musi wiedzieć, gdzie ma co oddać, jak czegoÅ› nie zmarnować. Restauracje majÄ… być przygotowane do tego, że jeżeli klient nie spożyje swojego obiadu, ma prawo, wrÄ™cz obowiÄ…zek, zabrać to ze sobÄ… – wskazuje europosÅ‚anka. – PrzykÅ‚adów jest tysiÄ…ce, ale rzeczywiÅ›cie jest to kÅ‚opot w Unii Europejskiej. Zaczynamy maÅ‚ymi krokami budowanie systemu, bÄ™dziemy patrzeć, w jaki sposób to jest realizowane.
Zgodnie z zaproponowanymi w PE przepisami paÅ„stwa czÅ‚onkowskie bÄ™dÄ… musiaÅ‚y podjąć dziaÅ‚ania, aby podmioty gospodarcze majÄ…ce istotny wpÅ‚yw zarówno na wytwarzanie odpadów żywnoÅ›ciowych, jak i na ich redukcjÄ™ uÅ‚atwiaÅ‚y przekazywanie niesprzedanej żywnoÅ›ci nadajÄ…cej siÄ™ do spożycia przez ludzi.
– Wszystko na to wskazuje i tak staraliÅ›my siÄ™ budować tÄ™ dyrektywÄ™, żeby konsument tego nie odczuÅ‚, ale żeby ci, którzy wypuszczajÄ… na rynek, czuli swojÄ… odpowiedzialność, że trzeba to jakoÅ› odebrać, zutylizować, ewentualnie dać drugie życie w wypadku odpadów komunalnych, żeby tej żywnoÅ›ci po prostu jak najmniej siÄ™ marnowaÅ‚o. Tutaj chroniliÅ›my na przykÅ‚ad instytucje, gdzie bÄ™dÄ… podpisywane umowy na darowizny i na przykÅ‚ad supermarkety, które bÄ™dÄ… widzieć, że koÅ„czy siÄ™ okres przydatnoÅ›ci, nie bÄ™dÄ… tego wyrzucać, tylko bÄ™dÄ… w różne miejsca oddawać, żeby w tym ostatnim momencie zdrowÄ… żywność wykorzystać – mówi Anna Zalewska.
Z kolei wobec producentów wprowadzajÄ…cych tekstylia na rynek UE pojawi siÄ™ obowiÄ…zek pokrywania kosztów ich zbiórki, sortowania i recyklingu w ramach nowych systemów rozszerzonej odpowiedzialnoÅ›ci producenta (ROP). Każde paÅ„stwo czÅ‚onkowskie bÄ™dzie miaÅ‚o 30 miesiÄ™cy od wejÅ›cia w życie dyrektywy na wprowadzenie takiego systemu. Przepisy te bÄ™dÄ… dotyczyÅ‚y wszystkich producentów, w tym korzystajÄ…cych z handlu elektronicznego, niezależnie od tego, czy prowadzÄ… dziaÅ‚alność w UE, czy poza niÄ…. MikroprzedsiÄ™biorstwa bÄ™dÄ… miaÅ‚y dodatkowy rok na speÅ‚nienie wymogów ROP.
– W przypadku tekstyliów celów nie ma, bo to jest bardzo Å›wieży temat, szczególnie w kwestii odzieży produkowanej poza UniÄ… EuropejskÄ…, sprzedawanej tu bardzo czÄ™sto bez podatku i zaburzajÄ…cej zupeÅ‚nie rynek, wypierajÄ…cej z rynku europejskich i polskich producentów. PrzykÅ‚adowo zabawki czy wózki dla dzieci – za moment rzeczywiÅ›cie to zniknie, bo azjatyckie firmy bÄ™dÄ… wypierać takÄ… produkcjÄ™, jednoczeÅ›nie nie speÅ‚niajÄ…c norm i zasad. To najczęściej sÄ… już sprzedawane Å›mieci. To przede wszystkim ma być pomysÅ‚ i poczÄ…tek budowania odpowiedzialnoÅ›ci producentów za to, co przysyÅ‚ajÄ… do Unii Europejskiej – wskazuje europosÅ‚anka PiS.
Nowe przepisy obejmÄ… takie produkty jak odzież i dodatki, nakrycia gÅ‚owy, obuwie, koce, poÅ›ciel, bielizna stoÅ‚owa i kuchenna oraz zasÅ‚ony. Z inicjatywy PE paÅ„stwa czÅ‚onkowskie bÄ™dÄ… mogÅ‚y ustanawiać również systemy ROP dla producentów materacy. Jak wskazali europosÅ‚owie, przy ustalaniu wysokoÅ›ci skÅ‚adek finansowych w ramach systemów ROP paÅ„stwa czÅ‚onkowskie powinny także uwzglÄ™dniać zjawisko ultra- i fast fashion.
– Jest wiele pomysÅ‚ów na ograniczenie odpadów odzieżowych i obuwniczych, m.in. odpowiedzialność producencka. Producenci bÄ™dÄ… musieli partycypować, czyli doÅ‚ożyć siÄ™ do systemu, bo bÄ™dÄ… tworzone różnego rodzaju organizacje, które bÄ™dÄ… siÄ™ tym zajmować. Po drugie, to jest też odpowiedzialność dużych sieci odzieżowych, które mogÄ… te używane ubrania przyjmować w swoich sklepach – mówi Anna Zalewska.
Od 1 stycznia br. paÅ„stwa czÅ‚onkowskie majÄ… już obowiÄ…zek zapewnić selektywnÄ… zbiórkÄ™ odpadów typu obuwie, odzież i tekstylia, dziÄ™ki czemu wiÄ™cej ich ma trafiać do recyklingu, a mniej na skÅ‚adowiska odpadów.
– OdrÄ™bna segregacja tekstyliów budzi różne emocje, kontrowersje, dlatego że trzeba to jednak odwozić do PSZOK-ów, czyli miejsc, które może być tylko jedno w gminie. Nie wolno tekstyliów mieszać z odpadami komunalnymi. Gminy powinny pomyÅ›leć, żeby obok pojemnika na szkÅ‚o i plastik byÅ‚o miejsce choćby na worek na odzież, żeby rzeczywiÅ›cie to siÄ™ odbywaÅ‚o przy konsumencie – wskazuje Anna Zalewska.
Europejczycy generujÄ… co roku 12,6 mln t odpadów tekstylnych. Same ubrania i obuwie to 5,2 mln t odpadów, co daje ok. 12 kg na osobÄ™ rocznie. KE szacuje, że mniej niż 1 proc. tekstyliów na Å›wiecie jest dziÅ› poddawanych recyklingowi i wykorzystywanych w produkcji nowych rzeczy.
PaÅ„stwa czÅ‚onkowskie bÄ™dÄ… miaÅ‚y 20 miesiÄ™cy od wejÅ›cia w życie przepisów na ich transpozycjÄ™ do prawa krajowego.
