Wiadomości branżowe

Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji

Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
Ukryte koszty zwiÄ…zane z negatywnym wpÅ‚ywem Å›wiatowego systemu żywnoÅ›ciowego na Å›rodowisko i zdrowie publiczne wynoszÄ… ok. 15 mld dol. rocznie – pokazaÅ‚ niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazujÄ…

Ukryte koszty zwiÄ…zane z negatywnym wpÅ‚ywem Å›wiatowego systemu żywnoÅ›ciowego na Å›rodowisko i zdrowie publiczne wynoszÄ… ok. 15 mld dol. rocznie – pokazaÅ‚ niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazujÄ… w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywnoÅ›ci przyczyniajÄ… siÄ™ m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodnoÅ›ci, nierównoÅ›ci spoÅ‚ecznych i czÄ™stszego wystÄ™powania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje siÄ™, że wskutek wzrostu populacji te modele zaÅ‚amiÄ… siÄ™ w ciÄ…gu najbliższych kilkudziesiÄ™ciu lat. WedÅ‚ug ONZ do 2050 roku liczba mieszkaÅ„ców Ziemi siÄ™gnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazujÄ…, że to pociÄ…gnie za sobÄ… aż 56-proc. lukÄ™ w produkcji żywnoÅ›ci. Å»eby wyżywić planetÄ™ – a przy tym ograniczyć wpÅ‚yw na klimat – konieczne bÄ™dzie przejÅ›cie na bardziej zrównoważone systemy żywnoÅ›ciowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.

JesteÅ›my w krytycznym punkcie i jeÅ›li w najbliższym czasie nie zmieni siÄ™ nasze podejÅ›cie do produkcji żywnoÅ›ci, to po prostu wyczerpiÄ… nam siÄ™ zasoby naturalne. WedÅ‚ug szacunków ONZ populacja zwiÄ™kszy siÄ™ do ok. 10 mld ludzi i Å¼eby ich wyżywić, bÄ™dziemy potrzebować bardziej zrównoważonej produkcji, bo wytworzenie 1 kg miÄ™sa pochÅ‚ania ok. 100 razy wiÄ™cej zasobów naturalnych niż żywność pochodzenia roÅ›linnego. To nie znaczy, że za chwilÄ™ wszyscy zaczniemy pić tylko mleka roÅ›linne, ale musi nastÄ…pić pewna ewolucja, żeby po prostu wyżywić naszÄ… planetÄ™ – mówi agencji Newseria Biznes Damian Bartkowiak, dyrektor DziaÅ‚u Spożywczo-Wodnego na rynek polski, ukraiÅ„ski i kraje baÅ‚tyckie w Alfa Laval, firmie dostarczajÄ…cej rozwiÄ…zania m.in. dla producentów żywnoÅ›ci. 

Åšwiatowa populacja liczy ok. 8,2 mld ludzi, z których ponad 733 mln – czyli Å›rednio co 11. osoba na Å›wiecie – doÅ›wiadcza gÅ‚odu, a ok. 2,3 mld boryka siÄ™ z umiarkowanym bÄ…dź poważnym brakiem bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego (FAO „Stan bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego i Å¼ywienia na Å›wiecie” 2023). Naukowcy i eksperci wskazujÄ…, że te problemy pogłębiajÄ… siÄ™ w sytuacji, kiedy jednoczeÅ›nie coraz wiÄ™cej osób cierpi na nadwagÄ™ i otyÅ‚ość, a tylko w skali UE rocznie notuje siÄ™ okoÅ‚o miliona zgonów zwiÄ…zanych z niezdrowÄ… dietÄ…. SpoÅ‚eczeÅ„stwo, przede wszystkim zachodnie, spożywa zbyt dużo miÄ™sa, zbyt maÅ‚o warzyw, marnuje zbyt wiele żywnoÅ›ci, a obecnie stosowane metody rolnicze zanieczyszczajÄ… Å›rodowisko i przyczyniajÄ… siÄ™ do zmian klimatu – szacuje siÄ™, że okoÅ‚o poÅ‚owy lÄ…dowego obszaru Ziemi stanowiÄ… tereny przeznaczone pod uprawy, a rolnictwo jest gÅ‚ównÄ… przyczynÄ… wylesiania i utraty różnorodnoÅ›ci biologicznej na Ziemi. Odpowiada też za ok. 1/3 Å›wiatowych emisji gazów cieplarnianych – metanu, dwutlenku wÄ™gla i podtlenku azotu – które napÄ™dzajÄ… zmiany klimatu.

A to już wiesz?  Kampania w stylu ?Mad Men? promuje Kompendium HR

Wszystko to powoduje, że zarówno sposób odżywiania, jak i niewydolny, globalny system żywnoÅ›ciowy wymagajÄ… głębokich, strukturalnych zmian. ZwÅ‚aszcza że wedÅ‚ug prognoz ONZ w ciÄ…gu kolejnych 50–60 lat liczba ludnoÅ›ci na Å›wiecie bÄ™dzie rosÅ‚a, osiÄ…gajÄ…c szczyt na poziomie 10,3 mld osób w poÅ‚owie lat 80. XXI wieku. To pociÄ…gnie za sobÄ… skokowy wzrost zapotrzebowania na żywność. WedÅ‚ug analityków World Resources Institute („How to Sustainably Feed 10 Billion People by 2050”) przy utrzymaniu zbliżonego tempa wzrostu gospodarczego do poÅ‚owy tego stulecia konieczne bÄ™dzie zwiÄ™kszenie produkcji żywnoÅ›ci aż o 56 proc., aby zapewnić dostatecznÄ… ilość pożywienia. To z kolei spowoduje dalszÄ… ekspansjÄ™ rolnictwa, przeksztaÅ‚cania kolejnych obszarów lasów w grunty rolne i postÄ™pujÄ…cy wzrost emisji. BogacÄ…ce siÄ™ spoÅ‚eczeÅ„stwa spożywajÄ… coraz wiÄ™cej żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego, której produkcja wymaga dużych zasobów naturalnych. Szacuje siÄ™, że produkcja 1 kg woÅ‚owiny generuje emisjÄ™ ok. 10 kg gazów cieplarnianych, a zwierzÄ™ta hodowlane odpowiadajÄ… za okoÅ‚o poÅ‚owÄ™ Å›wiatowych emisji metanu – gazu, którego potencjaÅ‚ cieplarniany jest nawet 28-krotne wyższy niż dwutlenku wÄ™gla. Tym samym to wÅ‚aÅ›nie produkcja miÄ™sa jest jednym z gÅ‚ównych czynników zmian klimatu.

Naukowcy wskazujÄ…, że w tym kontekÅ›cie niezbÄ™dne jest przekierowanie globalnego systemu żywnoÅ›ciowego na bardziej zrównoważony model, z korzyÅ›ciÄ… dla zdrowia i Å›rodowiska. Konieczne jest m.in. zmniejszenie spożycia miÄ™sa i produktów mlecznych na rzecz promocji zdrowszej, roÅ›linnej diety, co przeÅ‚ożyÅ‚oby siÄ™ m.in. na spadek emisji.

– To już siÄ™ powoli dzieje. ZmieniajÄ… siÄ™ nastroje konsumentów, zmienia siÄ™ nasze podejÅ›cie do sposobu odżywiania, Å›wiadomość jest dużo wiÄ™ksza. Z drugiej strony roÅ›nie też Å›wiadomość inwestorów, którzy coraz chÄ™tniej inwestujÄ… w nowoczesne metody produkcji żywnoÅ›ci. Poza tym wchodzi w Å¼ycie bardzo wiele nowych regulacji, które trochÄ™ wymuszajÄ… to zmienione podejÅ›cie, m.in. ze wzglÄ™du na ochronÄ™ Å›rodowiska – mówi Damian Bartkowiak.

A to już wiesz?  Polacy w Å›wiÄ™ta generujÄ… o 1/4 wiÄ™cej odpadów niż zwykle. WiÄ™kszość z nich nie jest odpowiednio segregowana [DEPESZA]

WedÅ‚ug prognoz World Resources Institute przy utrzymaniu obecnych trendów spożycie miÄ™sa (woÅ‚owiny, jagniÄ™ciny i kozy) wzroÅ›nie w latach 2010–2050 o 88 proc. WoÅ‚owina, najczęściej spożywane miÄ™so, wymaga jednak dużych zasobów i emituje 20 razy wiÄ™cej gazów cieplarnianych w przeliczeniu na 1 g jadalnego biaÅ‚ka niż biaÅ‚ka roÅ›linne, takie jak fasola, groch i soczewica.

Szereg badaÅ„ pokazuje, że konsumenci sÄ… coraz bardziej Å›wiadomi tych konsekwencji Å›rodowiskowych, ale i zdrowotnych. WedÅ‚ug ubiegÅ‚orocznego raportu ProVeg „RosnÄ…cy apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywnoÅ›ci roÅ›linnej”, opracowanego we wspóÅ‚pracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie, w Europie już 51 proc. osób, które jedzÄ… miÄ™so, aktywnie ogranicza jego spożycie (wzrost z 46 proc. w 2021 roku). GÅ‚ównym tego powodem sÄ… wÅ‚aÅ›nie wzglÄ™dy zdrowotne (47 proc.), obawy dotyczÄ…ce Å›rodowiska (29 proc.) i dobrostan zwierzÄ…t (26 proc.).

– W supermarketach widzimy dziÅ› mnóstwo produktów o zwiÄ™kszonej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka, to jest bardzo silny trend. Mamy m.in. mleko wysokobiaÅ‚kowe, batony wysokobiaÅ‚kowe, ostatnio zauważyÅ‚em nawet pÅ‚atki Å›niadaniowe z dodatkowÄ… zawartoÅ›ciÄ… biaÅ‚ka. To pokazuje, że jest dużo wiÄ™ksza Å›wiadomość, zwÅ‚aszcza wÅ›ród mÅ‚odych ludzi, którzy chcÄ… spożywać produkty z wiÄ™kszÄ… zawartoÅ›ciÄ… tego biaÅ‚ka – mówi dyrektor DziaÅ‚u Food & Water w Alfa Laval. – To biaÅ‚ko skÄ…dÅ› trzeba jednak pozyskiwać. Do tej pory pozyskiwaliÅ›my je gÅ‚ównie z serwatki, ale pytanie, jak dÅ‚ugo bÄ™dzie można jÄ… w tym celu wykorzystywać. Dlatego producenci muszÄ… siÄ™ zastanowić nad alternatywnymi źródÅ‚ami. PopularnÄ… alternatywÄ… dla biaÅ‚ek pochodzenia zwierzÄ™cego sÄ… już niewÄ…tpliwie biaÅ‚ka pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwane z fasoli czy grochu. To dla wielu producentów staje siÄ™ alternatywÄ… np. do produkcji mleka roÅ›linnego zamiast mleka krowiego. Drugim alternatywnym i coraz bardziej popularnym źródÅ‚em biaÅ‚ka jest natomiast pozyskiwanie go z owadów. Ten rynek dynamicznie siÄ™ rozwija i szacuje siÄ™, że do 2030 roku osiÄ…gnie wartość ok. 12 mld dol.

Owady jadalne – takie jak Å›wierszcz czy mÄ…cznik mÅ‚ynarek – majÄ… bardzo wysokÄ… zawartość (nawet do 60 proc.) Å‚atwo przyswajalnego biaÅ‚ka, a ponadto sÄ… źródÅ‚em cennych witamin, bÅ‚onnika i nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych. Co istotne, hodowla owadów zużywa kilkukrotnie mniej wody do produkcji 1 g biaÅ‚ka w porównaniu do hodowli bydÅ‚a, trzody chlewnej i drobiu. Wymaga też zdecydowanie mniej gruntów, ponieważ owady można hodować wertykalnie, a do ich żywienia wykorzystuje siÄ™ m.in. odpady roÅ›linne, które nie nadajÄ… siÄ™ do karmienia bydÅ‚a, co pozwala ograniczyć marnowanie już wyprodukowanej żywnoÅ›ci. OdkÄ…d w 2021 roku Unia Europejska dopuÅ›ciÅ‚a do spożycia przez ludzi mÄ…czkÄ™ z larw chrzÄ…szcza mÄ…cznika mÅ‚ynarka, na rynku pojawiajÄ… siÄ™ już pierwsze takie produkty spożywcze.

A to już wiesz?  Wicepremier GliÅ„ski: Igrzyska europejskie to szansa dla Polski w wielu wymiarach. MogÄ… być pierwszym krokiem w kierunku organizacji igrzysk olimpijskich

KolejnÄ… alternatywÄ… dla tradycyjnego miÄ™sa może być też miÄ™so pochodzenia komórkowego, wyprodukowane w laboratorium. SpecjaliÅ›ci szacujÄ…, że i ten rynek do 2030 roku osiÄ…gnie wartość ok. 30–40 mld dol., wiÄ™c jest to przyszÅ‚ość, która czeka nas niebawem – mówi Damian Bartkowiak. – W niedalekiej przyszÅ‚oÅ›ci gÅ‚ównym motorem nadal pozostanie standardowa produkcja miÄ™sa czy mleka, jakÄ… znamy. Tutaj nie należy siÄ™ spodziewać wielkiej rewolucji, ale pewna ewolucja niewÄ…tpliwie nastÄ…pi. Możemy sobie wyobrazić, że za jakiÅ› czas każdy bÄ™dzie posiadać w domu drukarkÄ™ 3D i bÄ™dzie w stanie wydrukować sobie wÅ‚asnÄ… żywność, na wÅ‚asne potrzeby. Takie rzeczy już siÄ™ dziejÄ… – w Niemczech i Holandii zostaÅ‚y już otwarte restauracje, gdzie sprzedawane sÄ… caÅ‚e arkusze gotowej żywnoÅ›ci, które stanowiÄ… peÅ‚nowartoÅ›ciowy posiÅ‚ek.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy