Wiadomości branżowe

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
Kwasy omega-3 sÄ… powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi

Kwasy omega-3 sÄ… powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagajÄ… dÅ‚użej zachować zdolnoÅ›ci poznawcze i dobrÄ… pamięć. Szacuje siÄ™ jednak, że nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje w diecie odpowiednich dawek tych kwasów – alarmujÄ… eksperci z okazji MiÄ™dzynarodowego Dnia Kwasów Omega-3, przypadajÄ…cego 3 marca. Dietetycy wskazujÄ…, że tÅ‚uste morskie ryby, które sÄ… gÅ‚ównym źródÅ‚em tych cennych skÅ‚adników, za rzadko goszczÄ… na stoÅ‚ach i dlatego konieczna jest suplementacja.

 Wyróżniamy trzy gÅ‚ówne typy kwasów omega-3. Pierwszym jest ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który pochodzi gÅ‚ównie ze źródeÅ‚ roÅ›linnych. PozostaÅ‚e dwa to EPA i DHA, które pochodzÄ… ze źródeÅ‚ morskich, takich jak tÅ‚uste ryby i mikroalgi. To wÅ‚aÅ›nie EPA i DHA sÄ… najważniejsze dla naszego ogólnego zdrowia, bo pomagajÄ… zachować zdrowe serce, mózg i oczy, zapewniajÄ… też zdrowy przebieg ciąży, zarówno dla mamy, jak i dziecka – mówi agencji Newseria Biznes Elana Natker, dyplomowana dietetyczka i dyrektorka ds. komunikacji z konsumentami i specjalistami ochrony zdrowia w GOED, Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA.

Jak podkreÅ›la, kwasy EPA i DHA sÄ… obecne w każdej komórce ludzkiego organizmu i potrzebne przez caÅ‚e życie. Ich obecność ma też ogromne znaczenie dla rozwoju maÅ‚ych dzieci, bo najwiÄ™ksze stężenia DHA wystÄ™pujÄ… w mózgu i oczach, wspierajÄ…c optymalny rozwój tych organów.

– Tak naprawdÄ™ już w momencie życia pÅ‚odowego mama poprzez przyjmowanie kwasów omega-3 gwarantuje prawidÅ‚owy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka – mówi Marzena Kucia, doktor nauk biologicznych i ekspertka Natural Pharmaceuticals, dystrybutora norweskich suplementów diety. – W przypadku osób starszych przyjmowanie kwasów omega-3 gwarantuje zachowanie wÅ‚aÅ›ciwej funkcji pamiÄ™ci, na co wskazuje wiele badaÅ„ klinicznych. Natomiast jeÅ›li chodzi o aspekty kardiologiczne, to tutaj duże dawki tych kwasów dawaÅ‚y korzystne efekty na redukcjÄ™ poziomu trójglicerydów już po miesiÄ…cu ich stosowania.

– Kwasy EPA i DHA przeciwdziaÅ‚ajÄ… atakom serca i chorobom ukÅ‚adu krążenia, ale ich obecność jest szczególnie ważna również wtedy, kiedy siÄ™ starzejemy i chcemy dÅ‚ugo utrzymać nasze zdolnoÅ›ci poznawcze – dodaje Elana Natker.

A to już wiesz?  Pracodawcy już szacujÄ… koszty przyszÅ‚orocznego wzrostu pÅ‚acy minimalnej. Mocno odczujÄ… to zwÅ‚aszcza gastronomia, hotelarstwo i handel

Najlepszym źródÅ‚em przyswajania korzystnych dla zdrowia, wielonienasyconych kwasów omega-3 EPA i DHA sÄ… tÅ‚uste ryby, takie jak Å‚osoÅ›, makrela, tuÅ„czyk czy sardynki, które zawierajÄ… ich najwiÄ™cej, a także mikroalgi morskie. Jednak w diecie wiÄ™kszoÅ›ci ludzi sÄ… one obecne w niewielkim stopniu. To wÅ‚aÅ›nie powód, dla którego wiÄ™kszość populacji nie przyjmuje odpowiedniej dawki kwasów EPA i DHA.

– Jeżeli chcemy wesprzeć suplementacjÄ™ poprzez dietÄ™, to wedÅ‚ug zaleceÅ„ powinniÅ›my spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jednÄ… porcjÄ™ tÅ‚ustej ryby morskiej. Jednak Polacy jedzÄ… dość maÅ‚o ryb. Ona zwyczajowo goÅ›ci na naszym stole raz w tygodniu, a na dodatek czÄ™sto jest to ryba sÅ‚odkowodna, która ma bardzo małą ilość DHA – mówi doktor nauk biologicznych. – Warto też zwrócić uwagÄ™ na to, że kwasy omega-3 sÄ… bardzo podatne na obróbkÄ™ termicznÄ…, co oznacza, że proces smażenia i pieczenia czÄ™sto eliminuje te cenne skÅ‚adniki.

WiÄ™kszość ludzi na Å›wiecie nie przyjmuje odpowiednio dużo kwasów omega-3 EPA i DHA. Szacujemy, że nawet okoÅ‚o 80 proc. Å›wiatowej populacji przyjmuje niewystarczajÄ…ce iloÅ›ci tych korzystnych skÅ‚adników – mówi Elana Natker.

Wielonienasycone kwasy omega-3 EPA i DHA najlepiej pozyskiwać w ramach diety, ale jeÅ›li brakuje w niej tÅ‚ustych, morskich ryb, można uzupeÅ‚niać niedobory, przyjmujÄ…c odpowiednie suplementy zawierajÄ…ce np. olej z Å‚ososia z Oceanu Arktycznego czy innych tÅ‚ustych ryb morskich. Na rynku dostÄ™pne sÄ… też wegaÅ„skie oleje z kwasami omega-3 produkowanymi z morskich mikroalg.

– Nie ma standardowych globalnych wytycznych dotyczÄ…cych iloÅ›ci EPA i DHA, jakie należy przyjmować. Dla dorosÅ‚ej osoby na poczÄ…tek zalecamy 500 mg dziennie. Warto jednak przyjmować wiÄ™ksze iloÅ›ci, jeÅ›li cierpimy na choroby serca lub mamy za sobÄ… przebyty zawaÅ‚. W takiej sytuacji rekomendujÄ™ okoÅ‚o 1000 mg dziennie – mówi dietetyczka i dyrektorka w GOED. – Takie wytyczne sÄ… zgodne z zaleceniami ISSFAL, czyli MiÄ™dzynarodowego Towarzystwa ds. BadaÅ„ nad Kwasami TÅ‚uszczowymi i Lipidami, oraz wielu innych organizacji z caÅ‚ego Å›wiata.

WiÄ™kszÄ… dawkÄ™ EPA i DHA powinny przyjmować nie tylko osoby z problemami kardiologicznymi, ale również kobiety w ciąży. W ich przypadku zalecane jest co najmniej 700 mg kwasów EPA i DHA dziennie, z czego co najmniej 300 mg w postaci DHA, a w grupie kobiet z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego – do 1000 mg DHA.

A to już wiesz?  Niewielu Polaków ma spakowany tzw. plecak awaryjny. Jego zawartość powinna pomóc przetrwać 72 godziny poza domem

Dietetycy podkreÅ›lajÄ…, że wybierajÄ…c suplement diety z kwasami omega-3, trzeba zwrócić uwagÄ™ na ich dawkÄ™, ponieważ producenci na opakowaniach czÄ™sto podajÄ… tylko ogólnikowe, maÅ‚o konkretne informacje.

CzÄ™sto informujÄ…, że np. jest w nim „duża ilość omega-3”, ale bez podawania konkretnej zawartoÅ›ci DHA i EPA, które sÄ… najcenniejszymi i najbardziej aktywnymi biologicznie kwasami z tej rodziny. Trzeba wiÄ™c zwracać na to uwagÄ™ – mówi dr Marzena Kucia.

Ekspertka wskazuje też, że suplementacja kwasami omega-3 powinna trwać tak naprawdÄ™ przez caÅ‚e życie. Nie ma żadnych obaw dotyczÄ…cych ich bezpieczeÅ„stwa, na co wskazuje zarówno amerykaÅ„ska Agencja ds. Å»ywnoÅ›ci i Leków (FDA), jak i Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA).

Suplementy diety z omega-3 sÄ… bezpieczne do stosowania. Wiąże siÄ™ to m.in. z wysokÄ… jakoÅ›ciÄ… procesu technologicznego wytwarzania olejów rybich. Obecnie renomowani producenci sÄ… w stanie już na bardzo wczesnych etapach usunąć wszelkie zanieczyszczenia, takie jak polichlorowane bifenyle, rtęć czy oÅ‚ów, które sÄ… obecne w akwenach wodnych. Dodatkowo UE nakÅ‚ada na producentów obowiÄ…zek, aby badali limity tych szkodliwych zwiÄ…zków, wiÄ™c sÄ… oni zobowiÄ…zani do dbania o wysokÄ… jakość – mówi dr Marzena Kucia. – Na dodatek sami producenci czÄ™sto idÄ… o kilka kroków dalej, np. badajÄ…c poziom indeksu Totox. Jest to indeks utlenienia olejów rybich, który pokazuje ich Å›wieżość. Monografie techniczne GOED wskazujÄ…, że Totox powinien być poniżej 26, natomiast wielu producentów suplementów diety i surowca oleju rybiego utrzymuje go na poziomie 10. To oznacza, że sÄ… to naprawdÄ™ bardzo wysokiej jakoÅ›ci oleje rybie, które korzystnie dziaÅ‚ajÄ… na zdrowie.

Eksperci CRN Foundation obliczyli, że jeÅ›li caÅ‚a populacja Amerykanów powyżej 55. roku życia przyjmowaÅ‚aby odpowiednie dawki kwasów omega-3, zmniejszyÅ‚oby to ryzyko chorób wieÅ„cowych do 10 proc. W latach 2022–2030 można by dziÄ™ki temu uniknąć ponad 191 tys. incydentów zwiÄ…zanych z tÄ… grupÄ… chorób. OszczÄ™dnoÅ›ci dla sektora ochrony zdrowia z tym zwiÄ…zane CRN Foundation szacuje na ponad 4 mld dol.

A to już wiesz?  Potrzebna ustawa o ochronie klimatu. PomogÅ‚aby osiÄ…gnąć cele redukcji emisji i przygotować siÄ™ na gwaÅ‚towne zjawiska pogodowe

– MiÄ™dzynarodowy DzieÅ„ Kwasów Omega-3 [przypadajÄ…cy 3 marca – red.] to inicjatywa stworzona kilka lat temu, aby promować Å›wiadomość na temat korzyÅ›ci pÅ‚ynÄ…cych z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA. Chcemy, aby caÅ‚y Å›wiat zrozumiaÅ‚, jak ważne jest dostarczanie tych skÅ‚adników odżywczych przez jedzenie odpowiedniej iloÅ›ci tÅ‚ustych ryb czy przyjmowanie suplementów – mówi Elana Natker. – GOED [ang. Global Organization for EPA and DHA Omega3s – red.] to organizacja czÅ‚onkowska zÅ‚ożona z firm dziaÅ‚ajÄ…cych w Å‚aÅ„cuchu dostaw kwasów omega-3 EPA i DHA, od Å‚owisk aż po produkty koÅ„cowe. Wspieramy badania naukowe zwiÄ…zane z kwasami EPA i DHA i pomagamy zapewnić, że produkty obecne na rynku speÅ‚niajÄ… najwyższe standardy jakoÅ›ciowe i etyczne.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy